Магістратура в Польщі — переваги і вартість навчання

AOinformСтатьи 04.05.2017 в 10:3820831
Магістратура в Польщі — переваги і вартість навчання
Иллюстрация / Фото: из открытых источников
Можливості навчання на магістратурі в Польщі, основні її переваги, перспективи та вартість навчання в державних і приватних ВНЗ
Сучасні батьки та діти як ніколи раніше переймаються якістю навчання. Особливу увагу варто звертати саме на вищу освіту майбутнього студента. Оскільки від ефективності та якості навчання залежить майбутнє дитина. Вища освіта за кордоном — тенденція останніх років, популярність якої продовжує зростати. Крім навчання на бакалавраті, європейські університети пропонують також навчання на магістратурі для студентів, які закінчили вищий навчальний заклад в Україні. Проект «MojaEdukacja» коротко розповідає про таку можливість.

Привабливість навчання за кордоном

Не секрет, що багато хто з нас не можуть дозволити собі вчитися за кордоном п'ять років, враховуючи в першу чергу фінансові витрати за цей час. Але для того, щоб отримати диплом європейського зразка, не обов'язково вступати на перший курс університету. Закінчити європейський вуз можна і за два роки. Така можливість є у всіх, хто отримав ступінь бакалавра в будь-якому вузі.

Почнемо з того, що в останні роки все більше і більше українських абітурієнтів стають студентами польських вузів. Це пов'язано як і з бажанням виїхати за кордон і залишитися там, так і з дійсно конкурентними цінами на навчання. Багато людей, які не цікавилися питанням вартості навчання в Польщі, думають, що це їм не по кишені, і навіть не розглядають цей варіант. Насправді, вчитися в Польщі не набагато дорожче, ніж в Україні, а якщо брати до уваги ще й перспективи, які студент отримує після закінчення європейського вузу, маючи на руках диплом європейського якості, то чи не тут не виникає жодних сумнівів у правильності вибору.

Переваги освіти в Польщі

MojaEdukacjaМагістратура за кордоном дає багато переваг, головні з яких — поглиблені знання, вдосконалення англійської мови, можливість пройти стажування у відомих компаніях і корпораціях з перспективою бути там працевлаштованим, і головне — європейський диплом, який дає можливість працювати в країнах всієї Європи і не тільки.

Вибираючи країну для навчання на магістратурі, рекомендуємо звернути увагу на Польщу. Вища освіта в Польщі приваблює своєю доступністю, різноманітністю і можливостями після закінчення. Все більше і більше студентів з України, отримуючи ступінь бакалавра, продовжують навчання на магістратурі в польських вузах. Чому ж варто вибрати навчання в Польщі?

Доступні ціни на навчання в Польщі

Головний плюс — це доступні ціни. Навіть у порівнянні з цінами в вузах України, вони можуть з ними конкурувати, а в порівнянні з цінами інших європейських університетів — нижче в кілька разів. Вчитися на магістратурі в Польщі можна як в державному, так і приватному університеті. Середня вартість навчання на рік — від 1000 євро в приватних вузах, і від 2000 євро — в державних. Студенти також можуть спробувати отримати стипендію: за успіхи в навчанні, активну Студентські життя, спортивні досягнення, соціальну стипендію. Крім того, деякі університети спеціально для українців надають знижки на навчання.

Питання вартості навчання в Польщі — один з головних, яке хвилює і батьків, і абітурієнтів. Для того, щоб трохи допомогти з ним розібратися, співробітники проекту «MojaEdukacja» зібрали всю необхідну інформацію в одній статті.

Оплата навчання в приватних і державних вузах

Ціна навчання в ПольщіЯк і в Україні, в Польщі також є державні та приватні університети, але з тією різницею, що рівень і якість навчання в них однакові; більш того, приватні вузи більше орієнтуються на практичну сторону навчання, тому вони мають багату базу практики для своїх студентів. В середньому ціна за рік навчання в приватному вузі Польщі починається від 900 євро, в державних — від 2000 євро. Ціна залежить від рейтингу університету, популярності спеціальності та її унікальності. Крім того, навчання на англійській мові коштує дорожче, ніж на польському. Найдорожчі спеціальності — це медичні, вартість навчання на яких починається від 6 000 євро в рік.

Практично всі університети Польщі дуже лояльні в плані оплати: ви можете оплачувати частинами щомісяця, по семестрах або відразу за рік. У разі повної оплати за рік або півроку, багато вузів надають ще додаткову знижку (як заохочення) у розмірі від 2% до 10% від загальної суми. Також серед вузів поширена практика знижок за навчання. Наприклад, державний університет Марії Кюрі-Склодовської в Любліні надає знижку для студентів з України до 50%.

Додаткове джерело доходів для студентів: стипендія і робота

Але це ще не все. Кожен польський університет має свій стипендіальний фонд. Студенти можуть отримувати стипендії різних призначень і за різні заслуги: стипендія для кращих студентів, за досягнення в спорті та науці, соціальна і разова стипендія. Її розмір і строки отримання встановлюються безпосередньо вузом.

Студенти, які навчаються в польських вузах, можуть також підробляти у вільний від навчання час. Так як студенти денної форми навчання мають право легально працювати в Польщі, то це ще один додатковий плюс. Роботу студентам знайти не складно (особливо в великих містах), а так як багато університетів з розумінням ставляться до такої ситуації, то навчання і робота — цілком сумісні. Таким чином, підробляючи, студент може цілком сам себе утримувати і мати гроші на кишенькові витрати.

Безкоштовне навчання з Картою поляка

Карта Поляка
Ну і найцікавіше. Вчитися в польських вузах можна навіть безкоштовно. Така можливість є у всіх, хто має Карту поляка (документ, який підтверджує приналежність до польського народу).

Власники Карти поляка мають такі ж права, як і польські студенти, тобто безкоштовне навчання в Польщі в державних університетах, а також отримання стипендії. В такому випадку студенти вступають на загальній конкурсній основі.У разі якщо ви не проходите на безкоштовну форму навчання, університет надає знижку 40%.

Гранти та стипендіальні програми

Але що робити тим, у кого немає польських коренів? В такому випадку є різні стипендіальні програми і гранти для іноземних студентів. Щороку університети Польщі надають безкоштовні місця на конкурсній основі. Серед них, наприклад, Сілезкій університет, Педагогічний університет Кракова, університет Марії Кюрі-Склодовської в Любліні та ін. Серед критеріїв відбору — високий середній бал атестата (не нижче 10), добре знання англійської або польської мови і висока мотивація.

Англійська мова в університеті Польщі

Наступна позитивна сторона навчання на магістратурі в Польщі — це можливості, які перед вами відкриваються. Всі польські вузи співпрацюють з багатьма європейськими університетами в рамках міжнародного співробітництва. Студенти можуть з кількох десятків вузів-партнерів самі вибрати собі той вуз і країну, в яку поїдуть на навчання на семестр, або довше, в рамках міжнародного обміну. Крім того, університети Польщі популярні не тільки серед українців. Тому, навіть в своєму вузі ми будете перебувати в міжкультурному середовищі. У зв'язку з цим і не тільки, в польських вузах велику увагу надають вивченню іноземних мов. Навчаючись на магістратурі в польському вузі, ви зможете набагато поліпшити свої знання англійської мови, який є другим в спілкуванні після польського.

Якісна освіта по сусідству з Україною

Крім того, територіальна близькість Польщі до України — ще один плюс для студентів, які обрали для себе цю країну. Переїзд не забирає багато часу, а з огляду на дуже хорошу транспортну сітку, практично в кожне велике місто можна доїхати прямим рейсом. До того ж, при найменшій необхідності, наприклад, для психологічного розвантаження, можна поїхати додому на вихідні, не відриваючись при цьому від навчального процесу. Варто також відзначити, що завдяки відносній культурній близькості Польщі до України, а також подібністю мов, адаптація проходить набагато легше.

Беручи до уваги все вищесказане, можна сказати наступне: магістратура в Польщі — це доступно, престижно і перспективно!
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред AOinform

04.05.2017 в 10:38 2083 Статьи
4.7 // 7
Комментариев: 1
avatar
#1
Корисна інформація. Я якраз вибираю країну для подальшого навчання на магістратурі
Войдите, чтобы оставить комментарий.