Баланс жіночих статевих гормонів

AOinformСтатьи 12.12.2023 в 18:378990
Баланс жіночих статевих гормонів
Ілюстрація / Світлина: з відритих джерел
Обов'язково знаходьте час для свого здоров'я, це запорука довголіття і гарного самопочуття.

Ендокринна система складається із залоз, які виробляють гормони. Це своєрідні хімічні месенджери, які надсилають інструкції до різних систем органів, щоб регулювати життєво важливі функції організму. Стресовий спосіб життя в поєднанні з нераціональним і нерегулярним харчуванням здатен порушити тонко збалансовані гормональні функції жінки. Та навіть здорові жінки можуть отримати гормональний збій.

гормональний збій

Про наявність гормонального дисбалансу в жіночому організмі можуть свідчити: 

  • яскравий передменструальний синдром;
  • хронічна втома;
  • остеопороз;
  • зниження лібідо;
  • різка зміна ваги;
  • зміна стану шкіри;
  • випадання, потьмяніння волосся;
  • ріст волосся на обличчі й у тих місцях, де раніше волосся не росло;
  • тривожність, що з часом переростає в депресію.

Щоб відновити гормональний баланс, необхідно вжити певних заходів і приймати нутрицевтики, до складу яких входять рослинні екстракти.

Здорове харчування 

Віддавайте перевагу продуктам, особливо які містять жирні кислоти омега-3 (риба, насіння чіа, горіхи, високоякісна органічна олія оливи чи льону). Їх жири створюють здорові клітинні мембрани, що дозволяє гормонам легше зв’язуватися з клітинами. Вони відновлюють рецептори, де зв’язуються гормони, і підтримують їх в оптимальному стані.

Обов'язково включіть до свого раціону свіжі фрукти та овочі, а також сирі горіхи та насіння, які містять багато вітамінів, мінералів та антиоксидантів.

Уникайте їжі з високим вмістом трансжирів, оброблених вуглеводів, смажених страв, солодких газованих напоїв, неорганічних молочних продуктів, які можуть містити гормони росту, стероїди та антибіотики.

Зниження рівня стресу

стресс

Багато жінок ведуть активний спосіб життя з багатьма обов'язками, мають мало часу, щоб дати своєму тілу пристосуватися. Тому треба знайти власні способи та час для відпочинку. Масаж допомагає розслабитись та зняти біль і тонус, спричинений напруженим способом життя. Жінки, які щоденно медитують або займаються йогою, відчувають менші гормональні коливання, ніж ті, хто цього не робить.

Якщо ви відчуваєте тривогу, втому, необхідно обовʼязково зменшити вплив стресу на організм, бо стрес може бути серйозним тригером гормонального дисбалансу.

Підберіть спосіб, який допоможе вам розслабитись і зменшити напругу — почніть більше гуляти на свіжому повітрі, відвідуйте басейн, запишіться на масаж, відпочивайте більше від гаджетів.

Достатній і якісний сон

Намагайтеся спати принаймні 8 годин щоночі. Під час сну організм відпочиває та відновлюється.

Налагодьте режим сну, лягайте спати та просинайтесь в один і той самий час. Обирайте ортопедичний матрац, подушку і лягайте спати лише в темряві — вимикайте нічники. зашторюйте щільними темними шторами вікна. 

Фізична активність

Починайте день із будь-яких фізичних вправ — від швидкої ходьби, плавання до відвідування тренажерного залу. Це покращує кровообіг, прискорює серцебиття та розносить кисень і життєво важливі поживні речовини до всіх органів. Якщо ви будете займатися цим принаймні 20 хвилин уранці, відчуєте збільшення енергії, щоб продовжувати свій день.

Трави для відновлення гормонального балансу

трави для відновлення гормонального балансу

Існує багато трав для збалансування гормональної системи:

  • ашваганда — аюрведична трава, яка використовується в фітотерапії. Це надзвичайно корисний тонік для гормональної системи та створення енергетичних резервів;
  • кульбаба сприяє метаболізму печінки та попереджає затримку води в організмі;
  • ламінарія — багате джерело йоду, необхідного для оптимальної роботи щитоподібної залози;
  • дикий ямс усуває гормональний дисбаланс, пов’язаний із менопаузою.

Якщо ви відчуваєте, що у вас є збій в гормональній системі, спостерігаєте симптоми, які написані вище, то обовʼязково зверніться до лікаря.

При гормональних порушеннях дуже важливо виявити саме причину захворювання, а не просто блокувати симптоми. Такий підхід притаманний інтегративній медицині — інтегративний лікар звертає увагу на такі фактори як генетика, режим сну і харчування, стресове і токсичне навантаження та. якщо це можливо, може відновити гормональний баланс не гормональною терапією, коригуванням способу життя і раціону. 

В Києві не так багато клінік з інтегративним підходом, одна з таких — Клініка Даміана Цілителя. У ній консультація інтегративного терапевта триває 2 години, за які лікар встигає приділити достатньо часу пацієнту, дізнатись важливі дані, скарги.

Обовʼязково знаходьте час для свого здоровʼя, це запорука довголіття і гарного самопочуття.

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред AOinform

12.12.2023 в 18:37 899 Статьи
5.0 // 1
Сегодня читают
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.