Ціна на металопрокат: особливості формування на українському ринку

AOinformСтатьи 20.10.2023 в 21:537950
Ціна на металопрокат: особливості формування на українському ринку
Иллюстрация / Фото: из открытых источников
Незважаючи на те, що попит на подібну продукцію донині залишається невисоким, експерти рекомендують купувати металопрокат якнайшвидше.

Протягом останніх років українська металургія зазнала кардинальних змін, що істотно позначилося на ціноутворенні в цій сфері діяльності. На сьогодні ціна на металопрокат визначається різними факторами. 

Що впливає на вартість металопрокату

Можна виділити три основні чинники, з урахуванням яких формуються ціни на українському ринку в галузі металургії:

  • Курс гривні до долара.
  • Вартість транспортування вантажів.
  • Ціни на металобрухт на зовнішніх ринках.

Національний банк України відпустив курс долара для фізичних осіб, а згідно з останніми прогнозами, незабаром перестане штучно утримувати й безготівковий доларовий курс. Це спричинить підвищення курсу щодо імпортних операцій, а тому вартість металопрокату зросте приблизно на 20%. Не менш важливий фактор, що впливає на ціноутворення в цій галузі — цінник на доставку вантажів. Починаючи з липня, вартість залізничних перевезень істотно зростає. Відповідно до прогнозів економістів, підвищення мало становити близько 70%. До сьогоднішнього дня вартість зростає тільки на 40%, проте очікується і подальше зростання цін на тарифи.

Третій фактор, яким обумовлюється зростання цін у цій галузі, полягає в підвищенні вартості металобрухту на зовнішніх ринках. Станом на сьогодні актуальна вартість тонни металобрухту сягає 46 доларів. Прогнозують, що подібна тенденція продовжить зберігатися протягом кількох наступних тижнів, а біржові котирування на готовий металопрокат істотно зростуть. Оскільки ціни на українському ринку є паритетом цін з експорту, то стає очевидним і підвищення вартості металургійної продукції та на місцевому ринку.

Ціна на металопрокат: особливості формування на українському ринку

Чому варто купувати сьогодні

Попри те, що попит на подібну продукцію донині залишається невисоким, експерти рекомендують купувати металопрокат якнайшвидше, тому що ціни на цьому ринку тільки зростатимуть. Також слід врахувати, що наразі ще розпродаються раніше вироблені запаси металопрокату, які виготовляли на заводі "Азовсталь", що нині припинив свою роботу. Коли ті будуть остаточно розпродані, багато різновидів прокату доведеться імпортувати, що обійдеться набагато дорожче.

Ознайомитися з актуальними цінами й асортиментом доступного металопрокату можна на сайті avmg.ua в офіційного українського дилера avmg.ua, де представлено різні види продукції за прийнятними на ринку цінами.

Аватар Nikolis Николай Лисов / Nikolis
Журналист AOinform

20.10.2023 в 21:53 795 Статьи
5.0 // 2
Сегодня читают
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.