Які переваги має професійне оброблення зернових культур від шкідників

AOinformСтатьи 21.08.2023 в 19:248700
Які переваги має професійне оброблення зернових культур від шкідників
Ілюстрація / Світлина: з відритих джерел
Захист зерна від шкідників з використанням інсектицидів «Пірігрен 50, ХТ» та «Гранпротек, КЕ». Особливості, переваги та методи небулізації.

Під професійною обробкою зернових культур від шкідників слід розуміти цілий комплекс робіт — підготовку зерносховищ, організацію режиму вологості повітря, використання інсектицидів та інші заходи. Причому використання інсектицидів у цьому ланцюжку дій відіграє дуже важливу роль, оскільки дозволяє забезпечити захист зерна на весь час його зберігання в елеваторі.

Аграрії України, які йдуть у ногу з часом, обробляють зерно методом небулізації. Простими словами це розпилення спеціальних інсектицидів — препаратів «Пірігрен 50, ХТ» та «Гранпротек, КЕ» над зерном (на будь-яких етапах: у процесі зберігання, завантаження, вивантаження з елеватора). Розглянемо особливості та ключові переваги цих препаратів.

«Пірігрен 50, ХТ» 

Рідка речовина на основі піріміфос-метилу. Препарат поставляється в тарах різного обїему та одразу готовий до застосування. Ефективний проти всіх комах-шкідників зерна, які зустрічаються в Україні. Їм можна обробляти всі культури, крім бобових та олійних.

Завдяки піриміфос-метилу «Пірігрен 50, ХТ» має контактну дію. Це означає, що комахи будуть уражені відразу після розпилення. Після контакту з речовиною у шкідників настає параліч, а потім загибель. При цьому знищуються не лише всі дорослі особини комах, а і їхнє наступне покоління.

ПірігренПереваги застосування «Пірігрен 50, ХТ»:

  • Зерно можна відправляти на переробку одразу після розпилення інсектициду — періоду експозиції немає.
  • Витрата препарату на кожні 100 тонн культури становить лише 4-8 літрів (залежить від обраного дозування).
  • Після небулізації із застосуванням препарату «Пірігрен 50, ХТ» зерно буде захищене від комах на строк від 2 місяців до року.
  • Обробляти можна лише зерно, не потрібно додатково дезінфікувати сільськогосподарське обладнання та приміщення.
  • Використовувати «Пірігрен 50, ХТ» можна на будь-яких автоматизованих елеваторах.
  • Для проведення небулізації не потрібно залучати фахівців, достатньо пройти одноразовий інструктаж у розробників технології Sojam.

Переходьте на сайт sojam.ua та почитайте про переваги та особливості небулізації від «першої особи» — розробника технології та препаратів «Пірігрен 50, ХТ», «Гранпротек, КЕ».

«Гранпротек, КЕ»

«Пірігрен 50, ХТ» та «Гранпротек, КЕ» — взаємозамінні інсектициди. І «Гранпротек, КЕ» також має контактну дію. Але працює він на основі іншої речовини — дельтаметрину. Перед обробкою препарат розводиться водою в пропорції 1:3, 1:4 або 1:5. Цим препаратом можна обробляти не лише зерно, а й сільськогосподарське обладнання та приміщення.

«Гранпротек, КЕ» практично миттєво знищує зернову міль, хрущаків, довгоносиків та інших шкідників, поширених в Україні. Як і Пірігрен 50, ХТ, Гранпротек, КЕ забезпечує тривалий захист зерна на строк до 1 року.

ГранпротекПереваги використання професійного препарату «Гранпротек, КЕ» для боротьби з комахами:

  • Може застосовуватися на партіях, які призначені для посіву (не впливає на сходи).
  • Швидкий ефект, шляхом якого комахи-шкідники гинуть майже відразу після обробки.
  • Діє при ковтанні або контакті зі шкідником, не залишає жодного шансу дорослим особинам та їхньому наступному поколінню.
  • Може використовуватися раз на сезон, оскільки має залишковий ефект терміном 5-12 місяців.

Переваги та особливості небулізації

Професійне оброблення зернових культур із застосуванням препаратів «Пірігрен 50, ХТ» та «Гранпротек, КЕ» проводиться так:

  1. Перед початком робіт на лінію закладки партії встановлюється спеціальне обладнання — розпилювач. Для роботи з ним не потрібно залучати спеціалістів, достатньо пройти одноразовий інструктаж у спеціалістів компанії-розробника (Sojam).
  2. У процесі розпилення формується туман, хмара, що складається з мікрочастинок інсектициду розміром 10-20 мікронів. Вони повністю покривають зернову масу та проникають у всі важкодоступні місця, де знаходяться комахи-шкідники.
  3. Залежно від обсягу зернової маси та дозування препарату протягом 1-3 діб після розпилення гине 100% комах. Обидва препарати мають залишкову дію, тому знищують наступне покоління шкідників та захищають культуру від повторного зараження аж до 1 року.

Варіюючи дозування «Пірігрен 50, ХТ» або «Гранпротек, КЕ», можна захистити культуру на конкретний термін. Наприклад, якщо партію буде відправлено в переробку через 3 місяці, вибирається мінімальне дозування. Вона захистить цю партію саме на ці 3 місяці. Тобто перевитрати не буде.

Звичайно, для максимального ефекту, крім небулізації, потрібно використовувати й інші методи обробки. Важливу роль тут відіграє збереження в елеваторі певного температурного режиму та вологості повітря. Тільки такий комплексний підхід може гарантувати збереження врожаю, його якісних та кількісних характеристик.

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред AOinform

21.08.2023 в 19:24 870 Статьи
5.0 // 5
Сегодня читают
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.