Коли обов'язково потрібно здати аналізи

AOinformЗдоровье 14.06.2024 в 00:328640
Коли обов'язково потрібно здати аналізи
Иллюстрация / Фото: из открытых источников
Кожне обстеження має свої плюси і виявляє конкретні патології, якщо вони є.

Досить часто на прийомі у лікаря пацієнти запитують: «Навіщо мені здавати аналізи?» Відповідь проста — щоб фахівець зміг поставити правильний діагноз, а потім призначив ефективне лікування. Завжди людина до лікаря приходить із певними скаргами, під час бесіди виявляються й інші симптоми. Звичайно, досвідчений медик уже може припустити який буде діагноз. Але часом симптоматика може підходити під різні захворювання. Саме для правильного їх виявлення потрібно провести додаткове обстеження. Робити це варто за призначенням лікаря. Для цього бажано дізнатися адресу найближчої лабораторії тут https://iqlab.com.ua/ та поїхати туди на діагностику.

Профілактика різних загострень

Важливо пам'ятати, що навіть якщо у вас нічого не болить, щороку варто проходити профілактичне обстеження. Обов'язково треба здати ОАК та ОАМ, а також біохімію крові.

Вкрай важливо проходити тестування на онкомаркери, якщо ви перебуваєте у групі ризику за показаннями. Якщо є хронічне захворювання, лікар вирахує необхідну частоту здачі аналізів та інших досліджень і формує вам графік. Він вже залежить від конкретного захворювання, а також вашого самопочуття.

Аналізи за призначенням лікаря

Кожне обстеження має свої плюси й виявляє конкретні патології, якщо вони є. Наприклад, із загального аналізу крові ми можемо дізнатися про запалення в організмі. Крім цього показники можуть розповісти про:

  • алергійну реакцію;
  • наявну анемію;
  • інші проблеми з кровотворенням в організмі.

Але причини цих проблем з одного аналізу не зрозуміти. Біохімічні показники крові повідають про стан підшлункової залози, нирок чи печінки. Але про наявність інфекції за допомогою цього аналізу ми не дізнаємося.

Коли обов'язково потрібно здати аналізи

Постановка правильного діагнозу

Коли на руках пацієнта вже всі результати аналізів, а також висновки з різних обстежень, із цими документами варто вирушати до клініки знову. Лікар вивчить усі показники, а потім, ґрунтуючись на них, поставить правильний діагноз. Після цього він надасть докладну схему лікування, щоб якнайшвидше вирішити проблему пацієнта.

Не варто нехтувати здаванням досліджень, адже якщо остаточний діагноз не підтверджений обстеженнями та лабораторними аналізами, немає впевненості у його точності. Заощадивши на аналізах, ви можете пройти дороге лікування, яке не допоможе вам або зовсім не потрібне.

Тому варто довіряти своєму лікареві, не нехтуйте його рекомендаціям. Призначаючи аналізи, а також, виписуючи ліки, фахівець розповість вам, для чого саме це необхідно і який результат буде.

Аватар Nikolis Николай Лисов / Nikolis
Журналист AOinform

14.06.2024 в 00:32 864 Здоровье
0.0
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.