Кому потрібно здати аналіз на імуноглобуліни Е (IgE)?

AOinformЗдоровье 15.07.2023 в 09:1515830
Кому потрібно здати аналіз на імуноглобуліни Е (IgE)?
Ілюстрація / Світлина: з відритих джерел
Дуже важливо своєчасно звернутися до алерголога, дотримуватися рекомендацій та призначених схем лікування.

За рішенням ВООЗ, щороку у липні відзначається “Всесвітній день боротьби з алергією”, нагадує нам видання NewsWeek. Це захворювання для деяких людей є лише сезонною проблемою, але для багатьох, на жаль, постійною. За статистикою, 20-40% людства мають прояви алергічних реакцій — і цей процент щорічно зростає.

Пилок рослин, шерсть тварин, хімічні засоби, деякі продукти… Усе це — далеко не повний перелік всіх алерген-антигенів, які здатні в одних людей викликати алергію, в той час, як для інших вони не несуть жодної загрози. Алергени викликають різні реакції імунної системи, потрапляючи до організму під час дихання, травлення та безпосереднього контакту зі шкірою. 

Коли людина контактує з алергеном, у відповідь в організмі виробляються специфічні антитіла — імуноглобуліни Е (IgE), які зв’язуються з тучними клітинами. Далі запускається механізм, наслідки якого помітні всім, а саме: набряки, сльозотеча, чхання і т. п. Люди, які хворіють на алергію, мають підвищення концентрації IgE і тому реакція організму є дуже вираженою.

Імуноглобуліни Е (IgE):

  • безпосередньо беруть участь у розвитку алергічної реакції;
  • є важливими у ланцюгу імунної відповіді на зараження гельмінтами та найпростішими.

Визначити рівень імуноглобуліну Е у крові можна лабораторно — зробити аналіз крові на lgE. Результати даного дослідження дозволять лікарю діагностувати алергічні захворювання, призначити або скорегувати терапію, виключити зараження гельмінтами. Також цей аналіз спрощує життя батькам, які страждають на алергію, адже завдяки йому можна оцінити генетичну схильність у дітей. 

Цікаво, що за статистикою, у 70% випадків алергії у дітей, мама має різні прояви алергічних реакцій, у близько 30% — батько, у 80% — якщо алергія є в обох батьків.

При лабораторному дослідженні рівня IgE потрібно знати, що:

  • кількість IgE визначається у міжнародних одиницях МО/мл. Відхилення від норми можуть говорити про патологічні стани або захворювання; 
  • відхилення рівня одних лише IgE не завжди свідчить про проблеми й тяжкі захворювання, якщо немає симптомів;
  • отримавши результат аналізу, обов’язково треба звернутися до алерголога;
  • для аналізу береться венозна кров. Мінімум за добу слід виключити алкоголь і фізичні навантаження. За кілька годин до здачі крові рекомендується не їсти;
  • якщо невідомо, що саме викликає алергічну реакцію — можна здати додаткові аналізи на певні алергени.

аналіз на імуноглобуліни Е (IgE)

Всупереч поширеній думці, що організм поступово сам “звикає” до алергенів і проявів алергії, насправді все відбувається зовсім інакше. За постійного контакту з алергенами реакція стає лише більш вираженою, що може призвести до розвитку ускладнень.

Тому дуже важливо своєчасно звернутися до алерголога, дотримуватися рекомендацій та призначених схем лікування. Не “чхайте” на алергію, щоб потім не “плакати”від неї, адже завжди можна мінімізувати її прояви та вплив на організм у цілому.

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред AOinform

15.07.2023 в 09:15 1583 Здоровье
5.0 // 16
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.