Медичні огляди для специфічних категорій працівників

AOinformСтатьи 05.02.2024 в 12:508440
Медичні огляди для специфічних категорій працівників
Ілюстрація / Світлина: з відритих джерел
Профілактичні медичні огляди — не просто вимога законодавства. Це ваше право на безпечні, здорові умови праці.

Профілактика — одна з опор здоров'я. Саме тому періодичні медогляди стали закономірністю для багатьох категорій населення: вагітних, неповнолітніх, працівників, зайнятих на роботах з важкими умовами праці тощо. Скористайтеся сервісом medservis.xyz для легкого і швидкого отримання документів про проходження обов'язкового медичного огляду.

Які бувають медогляди?

Періодичні профілактичні огляди проводяться багатьом категоріям населення.

Вагітні жінки

Вагітність — особливий період в житті жінки, який потребує уважного ставлення до здоров'я. Організм витрачає ресурси на створення і підтримання життєдіяльності плоду, тому постійно перебуває під навантаженням.

Під час вагітності необхідно постійно спостерігати за здоров'ям, тому двічі проводиться обов'язковий повноцінний медичний огляд:

  • при постановці вагітної на облік;
  • для формування МВТН для отримання листка непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами.

Відповідно до протоколів та стандартів ведення вагітності рекомендується повноцінний огляд вагітної до 12 тижнів, надалі кожні 4 тижні. При цьому огляди включають ряд лабораторних та інструментальних досліджень, наприклад, УЗД, аналіз сечі, крові.

Молоді працівники

медичний огляд

Відповідно до законодавства України для молодих працівників встановлюються додаткові вимоги щодо охорони здоров'я. Це дозволяє своєчасно виявити перші ознаки захворювань у молодого покоління.

Неповнолітніх дозволяється приймати на роботу виключно після проходження попереднього медичного огляду, незалежно від посади та зайнятості. Крім того, працівники віком до 21 року зобов'язані щороку проходити медогляд, про результати якого повідомляти роботодавця. У разі відмови керівник вправі відстороняти їх від виконання обов'язків без збереження заробітної плати.

Професійні групи, які працюють у шкідливих умовах

Для працівників, що зайняті на важких роботах і роботах зі шкідливими умовами праці законодавство передбачає обов'язкові попередній та періодичні медичні огляди. Профілактичні медичні огляди дозволяють вчасно виявити ознаки професійних захворювань, вжити заходи до їх попередження.

Шкідливими умовами праці вважаються такі, що виходять за межі допустимих санітарно-гігієнічних норм, що можуть призвести до розвитку хронічних і професійних захворювань, що надалі можуть вплинути на працездатність особи.

В Україні прийнято ряд нормативних актів, якими визначено, які роботи можуть вважатися важкими чи небезпечними. Роботодавець не може допустити до робіт без медогляду визначених категорій працівників.

В чому відмінність медичних оглядів чоловіків і жінок?

Попередні та періодичні профілактичні огляди для чоловіків і жінок майже не відрізняються. Це:

  • терапевт;
  • хірург;
  • ЛОР;
  • офтальмолог;
  • невролог;
  • стоматолог.

Додатково для жінок передбачено проведення гінекологічного огляду.

Що роблять на медогляді?

медогляд

Незалежно від цілі проходження медогляду, він передбачає проходження огляду у спеціалістів: терапевт, отоларинголог, офтальмолог, невролог, хірург, стоматолог. Крім того, необхідно пройти ряд обстежень:

  • загальний аналіз крові;
  • загальний аналіз сечі;
  • аналіз крові на рівень цукру;
  • рентген;
  • ЕКГ.

Специфічні категорії працівників, наприклад, медики, проходять більш розширений перелік обстежень у зв'язку зі специфікою роботи та ризиком зараження небезпечними захворюваннями.

Перелік не такий великий, щоб ризикувати можливістю не отримати допуск до роботи через такі дрібниці.

Профілактичні медичні огляди — не просто вимога законодавства. Це ваше право на безпечні, здорові умови праці. Адже кожен може бути впевненим в тому, що він і його колеги не несуть небезпеки для оточуючих.

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред AOinform

05.02.2024 в 12:50 844 Статьи
5.0 // 2
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.