Реабілітація наркозалежності

AOinformСтатьи 05.11.2022 в 10:423350
Реабілітація наркозалежності
Ілюстрація
Людина, потрапивши в цей капкан, не зможе самостійно без допомоги фахівців, таких як психолог чи реабілітаційний центр вийти з кола залежності.

Сьогодні не секрет, що кожна шоста сім'я стикається з такою проблемою, як хімічна залежність. Коли рідні дізнаються, що їхня дитина зіткнулася з цією проблемою, то не можуть через свої знання адекватно відреагувати, вони починають забороняти їм це робити, на що чують, мовляв "це був перший і останній раз". Але підліток, потрапивши вже в цей капкан, не зможе самостійно без допомоги фахівців, таких як психолог чи реабілітаційний центр вийти з кола залежності.

Попри такі великі цифри статистики, у Києві та Київській області, на цей час, небагато місць, де комплексно надають послуги, спрямовані на лікування залежності. У середньому комплексний курс реабілітації в наркологічному центрі поділено на кілька етапів одужання. Перший етап називається діагностика. Тривалість цього етапу становить 28 днів або 1 місяць.

Під час першого етапу залежна людина може продіагностувати своє захворювання, проаналізувати наслідки свого вживання та поспілкуватися з психологом та з'ясувати причини вживання. Якщо під час первинної діагностики клієнт погано себе почуває, то це говорить про гострий абстинентний синдром. Щоб полегшити фізичний стан проводиться детоксикація.

Комплексна психосоціальна реабілітація наркозалежності

психосоціальна реабілітація наркозалежності

Після проходження етапу діагностики залежна людина переходить на наступний етап — комплексна психосоціальна реабілітація наркозалежності. На цьому етапі залежна людина працює поглиблено з психологами центру, з консультантами з хімічної залежності у терапевтичному середовищі, що одужує.

Цей етап важливий, оскільки на ньому залежна людина отримує всі необхідні знання та інформаційний матеріал, формує нові вміння та навички, що створюють, а також вчиться справлятися з різними негативними емоціями та почуттями.

Шляхом отримання та інтеграції нових моделей поведінки в корі головного мозку формуються нові нейронні зв'язки та сполуки, які з практикою та багаторазовими повтореннями назавжди закріплюються у способі життя людини.

Ресоціалізація

Після реабілітації важливим етапом є ресоціалізація. Проходячи цей етап, залежний починає контактувати з соціумом і опрацьовувати отримані знання і навички в повсякденному житті. У разі виникнення будь-яких труднощів персонал наркологічного центру може вчасно допомогти та дати рекомендації щодо будь-якої стресової ситуації.

Також на цьому етапі залежна людина відвідує групи самодопомоги, спілкується з наставником, і продовжує працювати з терапевтично-розвивальною програмою одужання. Пройшовши всі ці етапи, шанси на довгострокову ремісію дуже великі.

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред AOinform

05.11.2022 в 10:42 335 Статьи
0.0
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.