Роль кальцію для організму

AOinformСтатьи 14.10.2022 в 16:343760
Роль кальцію для організму
Ілюстрація / Світлина: з відритих джерел
Як і більшість нутрієнтів, кальцій ми отримуємо з їжею. Найбільша його кількість надходить в організм із молочними продуктами.

Мова піде, ясна річ, не про хімічний, а про макроелемент, присутній в нашому організмі, і про те, чим загрожує його недостатня присутність. Та перш за все, з'ясуємо, що ж таке кальцій для людини, яка його роль у функціонуванні організму.

Роль кальцію для організму

Важливість цього мікроелементу тяжко буде переоцінити. Він присутній у кожному вузлі цього надскладного агрегату під назвою людське тіло. Загалом у вазі дорослої людини два відсотки складає кальцій. Замалим вся уся ця маса (близько 1,5 кг) міститься в наших кістках (та зубах), лише один його відсоток розподілився по інших тканинах і рідинах. То ж, кальцій, у першу чергу, є будматеріалом для нашого кістяка.

Крім того, цей елемент бере участь у регуляції серцевого ритму, звуженні судин, згортанні крові, в передачі нервових імпульсів, в процесах м'язових скорочень, в активації яйцеклітин, в продукуванні таких гормонів як інсулін та інших. 

Джерела надходження кальцію

кальцій

Як і більшість нутрієнтів, кальцій ми отримуємо з їжею. Найбільша його кількість надходить в організм із молочними продуктами: молоко, кефір, сир та йогурти. Також кальцій присутній в таких овочах, як броколі, шпинат, часник і бобові, у петрушці, а крім того в рибі, в горіхах (це, зокрема, нут, фундук і мигдаль), його містять насіння соняшника й кунжут. Варто зазначити й те, що на цей макроелемент багаті курага і пшеничні висівки. Останнім часом все більше виробників харчових товарів насичують свою продукцію додатковим кальцієм. https://vitaworld.com.ua/mineraly/kaliy

Ознаки та причини дефіциту кальцію

Скоріш за все, слід братися за поповнення кальцію в організмі, якщо людина помічає в собі два й більше нижченаведених симптомів:

  • Зниження міцності кісток, часті перелами;
  • Судоми у м'язах, переважно в нижніх кінцівках;
  • Більш чітко виражені гематоми;
  • Спазми при менструації, що супроводжуються болями, надмірна втрата крові у цей період;
  • Проблеми з пам'яттю за запам'ятовуванням;
  • Зубний біль, карієс, ламкість зубів (скоріш за все, організм вже почав тягнути кальцій із зубів);
  • Витоншення, ламкість нігтів;
  • Оніміння різних частин тіла;
  • Виснаження, кволість, відчуття втоми.

Існує безліч причин нестачі кальцію, всі й не перелічити. Втім, найбільш типовими з них є такі:

  • Недостатнє, однономанітне, бідне на кальцій харчування;
  • Куріння та зловживання алкоголем. Ці фактори заважають засвоєнню кальцію організмом;
  • Гіподинамія. Малорухливий, сидячий спосіб життя. Кістки потребують постійного навантаження;
  • Тривале вживання кортикостероїдів, антидепресантів, інгібіторів, антацидів та деяких інших медпрепаратів. Зазвичай лікар призначає їх в парі з кальцієм.

Загрози дефіциту кальцію

Коли рівень кальцію в організмі суттєво знижується, залежні від цього нутрієнта органи починають "висмоктувати" його з кісток та зубів. То ж найчастішим наслідком браку кальцію стають остеопороз та остеопенія. Слід за ними вишикувалися такі ризики:

  • Рак товстої кишки;
  • Серцево-судинні захворювання;
  • Гіпертензія (високий артеріальний тиск);
  • Перелами шийки стегна в жінок у період менопаузи. Яєчники, що вже не виконують своїх функцій, споживають величезну кількість кальцію з кісток, розташованих найближче. Найвразливіша з них – шийка стегна. Операція з виправлення такої серйозної травми є неймовірно дорогою. То ж у період клімаксу варто приносити цим "органам у відставці" своєрідну жертву у вигляді додаткових доз кальцію.

Препарати, що містять кальцій

Вживаючи кальцій у вигляді харчових домішок і медпрепаратів варто звертати увагу на тип макроелемента. Цитрат кальцію не вибагливий і придатний до засвоєння організмом у будь-який час. А от карбонат кальцію належить вживати лише разом з їжею, щоби шлункова кислота допомогла його засвоєнню. Дози вживання нехай будуть частіші, але менші.

Якщо ви самостійно прийняли рішення пройти курс поповнення кальцію, порадьтеся з лікарем, чи не заважатиме це дії інших ліків, що ви вживаєте.

Загалом же кожна з сучасних харчових домішок чи вітамінних комплексів супроводжується інструкцією з застосування. Та більш важливим є склад препарату, з нього ми дізнаємося, які супутні профілактичні дії він чинитиме. Так мінеральний комплекс Calcium Mag & Zinc виробництва компанії Nature's Way містить карбонат кальцію в поєднанні з магнієм і цинком. То ж і спектр дії цього препарату буде ширшим. Його рекомендують при слабких кістках, хрящах і суглобах; остеопорозі та остеохондрозі; захворюваннях серцево-судинної системи; розладах уваги та порушеннях пам'яті; болях у м'язах; захворюваннях сечостатевої системи; при занепаді сил.

мінеральний комплекс Calcium Mag & Zinc

Компанія Mason Natural пропонує нам комплекс Calcium Citrate Plus Vitamin D3. Він складається на 99% з цитрату кальцію та 1% холекальциферолу (вітаміну D3). Препарат рекомендують при тих же проблемах з кістками, що й попередній, але крім них у спектр його дії потрапили: запалення сечового міхура та захворювання сечостатевої системи, ниркова недостатність та камені у нирках.

мінеральний комплекс Calcium Citrate Plus Vitamin D3

Ті ж симптоми зазначено і в показаннях до багатого комплексу Organic Plant Calcium від компанії Garden of Life. Але тут кальцій має органічне походження. В складі препарату присутні: кальцій, магній, стронцій і ванадій, виділені з морських водоростей, а також вітамін D3 з лишайників та K2 з бобів. Складова, що заслуговує окремої уваги – це рослинна суміш, до складу якої ввійшли органічні: яблуко, буряк, броколі, морква, шпинат, чорниця, селера, спаржа і ще не один десяток інгредієнтів рослинного походження.

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред AOinform

14.10.2022 в 16:34 376 Статьи
0.0
Сегодня читают
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.