Все що необхідно знати про експертизу проектно кошторисної документації

AOinformСтатьи 12.07.2023 в 18:278420
Все що необхідно знати про експертизу проектно кошторисної документації
Ілюстрація / Світлина: з відритих джерел
Проектна документація — текстові та графічні матеріали, якими визначаються архітектурні, технічні та технологічні рішення будівництва.

Проектно-кошторисна документація (ПКД) є ключовим документом у будівництві, який встановлює вимоги до об'єкта. Кожне будівництво розпочинається з проектування та складання розрахунку витрат. Важливим етапом перед початком будівництва є експертиза проектної документації, адже саме вона визначає витрати на будівництво і є основою для фінансування будівництва. Експерти компанії УкЕкспертиза вирішили відповісти на найпоширеніші питання що стосуються проведення експертизи проектів будівництва.

Предмет закупівлі ПКД

Поняття проектної документації визначено у Державних будівельних нормах України А.2.2-3-2014 "Склад та зміст проектної документації". Ці норми встановлюють склад та зміст проектної документації для нового будівництва, реконструкції, капітального ремонту та технічного переоснащення будівель, споруд будь-якого призначення, їх комплексів або їх частин, лінійних об'єктів інженерно-транспортної інфраструктури.

Проте, ДБН А.2.2-3-2014 не встановлює вимог щодо:

  • складу та змісту проектної документації для реставрації об'єктів культурної спадщини;
  • об'єктів, що споруджуються за межами України за рахунок її бюджетних інвестицій;
  • ліквідації наслідків аварій і катастроф;
  • консервації та розконсервації об'єктів будівництва.

Такі вимоги встановлюються окремими будівельними нормами та нормативними документами з урахуванням положень ДБН А.2.2-3-2014.

Проектна документація — це затверджені текстові та графічні матеріали, якими визначаються містобудівні, об’ємно-планувальні, архітектурні, конструктивні, технічні, технологічні рішення, а також кошториси об’єктів будівництва.

Проектна документація на будівництво об’єктів розробляється з урахуванням вимог містобудівної документації, вихідних даних на проектування та дотриманням вимог законодавства, будівельних норм, нормативно-правових актів з охорони праці, зокрема Мінімальних вимог з охорони праці на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках, затверджених наказом Міністерства соціальної політики України від 23 червня 2017 року № 1050, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 08 вересня 2017 року за № 1111/30979, державних стандартів і правил, у тому числі вимог нормативів з питань створення умов для безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення (вимоги щодо створення умов для безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення зазначаються в проектній документації окремим розділом).

проектно-кошторисна документація

Згідно з Законом № 922, роботи включають розроблення проектної документації на об’єкти будівництва, науково-проектної документації на реставрацію пам’яток архітектури та містобудування, а також роботи з будівництва об’єктів з розробленням проектної документації.

В той же час, до послуг відноситься поточний ремонт та поточний ремонт з розробленням проектної документації.

Таким чином, категорія предмета закупівлі з розроблення ПКД залежить від виду робіт, для якого вона здійснюється.

Знак Єдиного закупівельного словника щодо закупівлі ПКД найчастіше обирається з розділу 71000000-8 АРХІТЕКТУРНІ, БУДІВЕЛЬНІ, ІНЖЕНЕРНІ ТА ІНСПЕКЦІЙНІ ПОСЛУГИ, зокрема ДК 021:2015: 71320000-7 — Послуги з інженерного проектування.

В той же час, визначення робіт з будівництва об’єктів з розробленням проектної документації свідчить про можливість здійснення закупівлі робіт, частиною яких буде розробка ПКД.

Завдання щодо розробки проектно-кошторисної документації 

Замовником проектно-кошторисної документації (ПКД) може бути фізична або юридична особа, яка володіє земельною ділянкою для забудови або має право виконувати будівельні роботи на об'єкті будівництва, який перебуває в її власності або користуванні.

Перед оголошенням про закупівлю проектно-кошторисної документації, замовник повинен переконатися, що він має право на використання земельної ділянки або об'єкта будівництва. Це є важливим аспектом для визначення вимог до ПКД. Оскільки саме земельна ділянка або об'єкт будівництва визначають формування технічного завдання в закупівлі. Замовник формулює завдання на проектування, яке містить обґрунтовані вимоги до планувальних, архітектурних, інженерних і технологічних рішень об'єкта будівництва, його основних параметрів, вартості та організації будівництва. Це завдання складається з урахуванням технічних умов, містобудівних умов та обмежень.

проектна документація

У завданні на проектування замовник може встановлювати вимоги щодо обґрунтування використання імпортних матеріалів, виробів, конструкцій та устаткування шляхом порівняння їх технічних та цінових характеристик з вітчизняними аналогами. При формуванні завдання на проектування замовник використовує додаток Б ДБН А.2.2-3-2014, який містить перелік інформації, що потрібно заповнити замовнику для встановлення основних вимог до розробки проектно-кошторисної документації (ПКД).

Важливо зазначити, що при формуванні завдання на проектування замовник повинен усвідомлювати, що він визначає основу не лише для подальшої закупівлі, а й для всіх етапів виконання робіт.

Згідно з Порядком розроблення проектної документації на будівництво об'єктів, затвердженим наказом Мінрегіону від 16.05.2011 № 45, назва об'єкта будівництва у проектній документації повинна відповідати завданню на проектування, не змінюватися на всіх етапах проектування та відображати вид будівництва (нове будівництво, реконструкція, технічне переоснащення діючих підприємств, реставрація, капітальний ремонт) та його місце розташування.

Проектна документація для будівництва повинна відповідати положенням законодавства, вимогам містобудівної документації, будівельних норм, стандартів та правил.

Перед розробкою проектно-кошторисної документації можуть бути проведені передпроектні роботи. Ці роботи виконуються до початку процесу проектування з метою визначення принципових обсягово-просторових та містобудівних рішень:

  • Розроблення попередніх концептуальних архітектурних пропозицій (форескізи).
  • Розроблення пропозицій щодо розміщення об'єктів будівництва на земельних ділянках (обґрунтування місця розміщення, необхідної території та умов будівництва).
  • Опрацювання технологічних та інженерних характеристик об'єкта, проведення попередніх інженерних вишукувань.
  • Попередні обстеження будівель, які підлягають реконструкції, капітальному ремонту або технічному переоснащенню.
  • Інші види робіт, необхідні для початку процесу проектування.
  • Виконання передпроектних робіт дозволяє замовнику надати розробнику проектно-кошторисної документації можливість ознайомитися з об'єктом та внести свої корективи до завдання на проектування.

Наостанок варто підсумувати, що проектна кошторисна документація буває різна, але від цього не мені важлива. Команда експертів Ук Експертиза допоможуть вам провести комплексну експертизу проектно-кошторисної документації будь-якого рівня складності.

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред AOinform

12.07.2023 в 18:27 842 Статьи
0.0
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.