Як вибрати та насолоджуватися кавою вищого ґатунку

AOinformLifeStyle 24.01.2024 в 11:3011640
Як вибрати та насолоджуватися кавою вищого ґатунку
Ілюстрація / Світлина: з відритих джерел
Про різні види кави та критерії вибору: від сорту до способу приготування. Розглядаємо особливості арабіки, робусти, блендів та розчинної кави.

Сучасний вибір кави дуже великий. Якщо ще якихось 100 років тому її можна було приготувати лише після помелу обсмажених зерен, то зараз є можливість вибрати серед безлічі зернових, мелених та розчинних варіантів. А щоб насолодитися напоєм, повною мірою існує багато пристосувань і способів приготування — від звичної турки до просунутих кавомашин.

Головні критерії вибору

Перше, на що слід звертати увагу — сорт. Шанувальникам м'якого присмаку з легкою кислинкою та насиченим ароматом подобається арабіка. А ось любителі міцного смаку з виразною гіркуватістю віддають перевагу робусті. Якщо ви не любите «крайнощі», то оптимальний баланс кислинки та гіркуватості можна зустріти в блендах — сумішах арабіки та робусти у різних пропорціях.

Кава в зернах Арабіка ЕфіопіяБагато в смако-ароматичних особливостях сортів залежить від регіону їх походження. Тут включається ціла низка різних факторів:

  • клімат;
  • вологість;
  • висота кавової плантації над рівнем моря.

Другий важливий фактор — обсмажування. Річ у тому, що різний ступінь температурного впливу по-різному розкриває смакові особливості одного й того самого сорту. Світле обсмажування добре розкриває смак та ароматичні відтінки, а ось темне робить напій міцнішим і насиченішим.

Певне значення має й помел. Оскільки дрібні частинки краще «віддають» смак, а ось грубий помел робить каву менш насиченою (якщо її довго не настоювати, наприклад, у френч-пресі). Фахівці рекомендують вибирати зернові варіанти, оскільки найкраща кава виходить тільки після свіжого помелу.

Але на ринку є великий сегмент розчинних сортів, які теж користуються великою популярністю. Є три основні «формати» такого продукту.

  1. Порошковий.
  2. Гранульований.
  3. Сублімований.

Найякіснішим вважається останній варіант, оскільки використання спеціальної технології дозволяє максимально зберегти всі натуральні властивості.

Особливості приготування

Кава в зернах Арабіка КолумбіяКласичним способом заварювання є турка. Винайшли її практично в ті ж часи, з яких почали активне вживання кави. Бажано, щоб верхня її частина була у формі шийки, що звужується. Це дозволяє підтримувати особливий температурний режим та формувати пінку. Важливе значення має якість води. Будь-яка, наприклад, водопровідна, не підходить. Вона повинна бути м'якою й не містити різних сторонніх включень, які можуть впливати на смак та аромат.

Щоб повноцінно розкрити всі смакові та ароматичні особливості, напій потрібно не кип'ятити, а саме варити на повільному вогні. Адже під час кип'ятіння руйнуються багато хімічних сполук.

Вариться кава до того моменту, коли почне підійматися пінка. Однак деякі східні рецепти припускають багаторазові знімання пінки. Вважається, що чим довше варити каву певних сортів, тим повніше розкривається смак.

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред AOinform

24.01.2024 в 11:30 1164 LifeStyle
5.0 // 2
Сегодня читают
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.