Як відіпрати пляму від ручки з одягу

AOinformСтатьи 13.03.2021 в 11:2516730
Як відіпрати пляму від ручки з одягу
Іллюстрація / Світлина: з відкритих джерел
Перш ніж шукати дієві методи, як вивести плями від пасти кулькової ручки, зверніть увагу на матеріал виробу.
Плями від ручки найчастіше залишаються на рукавах, кишенях сорочок, шкільних рюкзаках — ця проблема відома, як мамам школярів, так і офісним працівникам. Як відіпрати ручку, якщо письмове приладдя залишило помітний слід на одязі? Чи можливо зробити це за допомогою підручних засобів? Розказуємо про найефективніші методи видалення чорнила.

Як видалити чорнильну пляму з різних видів тканини

Перш ніж шукати дієві методи, як вивести плями від пасти кулькової ручки, зверніть увагу на матеріал виробу. Для кожної окремої тканини треба застосовувати свій засіб:
  • бавовна чи льон — спробуйте використати нашатирний спирт, соду, лимонну чи оцтову кислоту, кефір;
  • шовк — з делікатними тканинами потрібно поводитися обережно, тут може допомогти лимонний сік;
  • синтетика — прибрати чорнило на синтетичних речах можна за допомогою господарського мила.

Попри те, що ви вже дізналися, як вивести пляму від ручки, подивіться ще на ярличок виробу. Для делікатних тканин не можна використовувати спирт, ацетон або інші агресивні засоби. Якщо ж інших варіантів немає, варто провести експеримент на невеличкій ділянці в непомітному місці.

Популярні способи видалення чорнила від ручки з одягу

видалення чорнила з одягу
Більшість не заморочується над тим, як вивести плями від кулькової ручки, і просто віддає улюблену річ у хімчистку. Однак прибрати слід від чорнила можна і в домашніх умовах, використовуючи професійну «хімію» або підручні засоби: засіб для миття посуду, господарське мило чи етиловий спирт.

У багатьох вдома є звичайне господарське мило не дуже привабливого кольору — саме воно допомагає вивести чорнильні плями. Спочатку треба намилити забруднене місце, залишивши річ у такому стані на 10-15 хвилин. Потім її треба сполоснути, при потребі повторити процедуру. Такий метод чудово діє, якщо плями свіжі. По схожому принципу використовують і засіб для миття посуду.

Якщо мило не допомогло, можна скористатися спиртом. На пляму потрібно нанести невелику кількість рідини за допомогою змоченої в ній ватки. Важливо підкласти під забруднену тканину паперову серветку. Тепер виріб можна випрати звичним способом.

Як прибрати слід від гелевої ручки

Якщо вас цікавить, як вивести пляму від гелевої ручки, тут може допомогти лимонний сік, який потрібно нанести саме на пляму на 30 хвилин. Замінити лимон може лимонна кислота, яку теж наносять на проблемне місце на ті ж півгодини. Після того одяг можна відправити у пральну машину.

У випадку з гелевими ручками високу ефективність показує перекис водню. Ним треба змочити шматочок вати, затерти забруднену тканину. Потім додати у стакан води столову ложку нашатирного спирту. Обробити отриманою рідиною одяг. Після цього можна переходити до прання.
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред AOinform

13.03.2021 в 11:25 1673 Статьи
0.0
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.