Художні книги про цькування серед дітей

AOinformСтатьи 04.01.2021 в 12:555540
Художні книги про цькування серед дітей
Іллюстрація / Світлина: з відкритих джерел
Приклади булінгу в літературі. Добірка книг про цькування серед дітей, підлітків та дорослих. Короткий опис найпопулярніших творів цього жанру.
Кожен із нас пам’ятає, як у школі чи ще в садочку завжди були ті діти, яким перепадало більше кпинів та насмішок, і ті, хто насміхався з тих бідолах. Тема булінгу чи, простіше кажучи, цькування дуже болюча для нашого часу.

Приклади булінгу в літературі

Вперше ми зіткнулися зі цькуванням та незаслужено жорстоким поводженням ще у народних та літературних казках. Булінг у казках постав у всій повноті в історії про гидке каченя зі збірки «Казки» від Ганса Кристіана Андерсена. Бідолашне каченя без роду і племені шукає собі сім’ю, а всі тільки насміхаються з нього, бо воно вдалося незугарним. Однак, час іде і згодом виявляється, що гидке каченя, яке було сірим і брудним на вигляд, перетворилося в прекрасного лебедя, а всі кривдники зрозуміли, як вони сильно помилялися.

Підліткова повість «Пампуха» від сучасної української авторки Алевтіни Шавлач — це книжка про булінг у школі. Головна героїня Ганя стає об’єктом для кпинів своєї вчительки — поборниці за здоровий спосіб життя. З пухкенької Гані насміхаються та глузують, її переслідують на вулицях, у школі, у соцмережах. Від постійного нервового напруження та переживань у Гані з’являються харчові розлади. Дівчинка знаходить розраду в прогулянках наодинці з собою та багатогодинному перегляді мультфільмів, а згодом потрапляє в погану компанію. Урешті Гані щастить і в її житті з’являються справжні друзі, які люблять її такою, якою вона є.

Не лише діти бувають жорстокими й насміхаються зі своїх однолітків. У дорослих теж таке буває, як от у книжці Деніела Кіза «Квіти для Елджернона». Чарлі Гордон — хлопець із затримкою в розвитку, має друзів та товаришів, працює прибиральником у пекарні та часто жартує з ними. Чарлі дуже пощастило, бо в нього є змога стати розумним. Однак після операції та свого перевтілення з дурника на генія до Чарлі приходить усвідомлення, що його друзі насправді сміялися не з ним, а з нього, а він мимоволі ставав цапом-відбувайлом у колі своїх «товаришів».
книга Деніела Кіза «Квіти для Елджернона»
Література про булінг для дітей — це також роман «Диво» Р. Дж. Паласіо. Огест Пуллмен народився з незвичайною генетичною мутацією, тому у хлопчика обличчя зовсім інакше, ніж в інших дітей. Однак Огест дуже хоче піти до школи та знайти друзів. Тепла та затишна книжка «Диво» навчає вірити в дива та ставати добрішими.

Книги про булінг серед підлітків репрезентує роман від короля жахів «Керрі». Керрі — 16, її матір — релігійна фанатичка, а однокласники перетворюють життя дівчини на пекло. Але одного дня Керрі відчуває, що може рухати речами силою думки, — у дівчини з’являється дар телекінезу — і все змінюється: вона бажає кривавої помсти.

Дитячі книги про булінг рекомендуємо купити, якщо ви бажаєте навчити вашу дитину розуміти ображених, бути співчутливою та толерантною, а також удосконалювати змалку емоційний інтелект. Покваптеся купити дитячі книги українською про все-все на світі: ви знайдете їх на нашому сайті або у фізичних книгарнях мережі «Книгарня Є».
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред AOinform

04.01.2021 в 12:55 554 Статьи
0.0
Сегодня читают
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.