Лікування крововиливу в око

AOinformЗдоровье 21.10.2021 в 13:427970
Лікування крововиливу в око
Иллюстрация / Фото: из открытых источников
Лікування крововиливу переважно медикаментозне. Призначаються препарати, що знижують ВГД, що звужують судини і розсмоктують тромби.
Очне яблуко пронизане кровоносними судинами, які забезпечують його живлення. Під впливом зовнішніх або внутрішніх факторів вони можуть лопатися. Відбувається розлив крові, формується гематома. Лікування крововиливу в око має проходити під наглядом офтальмолога, оскільки цей симптом може мати негативні наслідки для здоров'я органів зору.

Види крововиливу в око

Різновиди крововиливів визначаються за місцем локалізації. Субкон'юнктивально, або гіпосфагма зосереджено в кон'юнктиві. Простір між зовнішньою оболонкою і склерою заповнюється рідиною з кров'ю. Гіпосфагма часто проходить самостійно протягом 2-3 діб. Причиною розриву судин стає перенапруження, мікротравма або різкий стрибок артеріального тиску.

Гемофтальм — розлив крові в склоподібному тілі, яке в здоровому оці має прозору структуру. Якщо гелевидна речовина наповнюється кров'ю, воно стає менш прозорим і погано пропускає світло. В результаті у пацієнта погіршується зір.

Залежно від ступеня втрати прозорості склоподібним тілом гемофтальм буває тотальним, субтотальним і частковим. Тривале забруднення очного яблука небезпечне ущільненням очного яблука.

Гіфеми називають крововилив в передню камеру. При розриві судини кров змішується з внутрішньоочною рідиною, яка знаходиться в куполі, утвореному рогівкою, райдужкою і кришталиком. Кров'яні тільця осідають на дні камери, що небезпечно втратою зору і навіть сліпотою.

Ретинальна кровотеча відбувається в судинах сітчастої оболонки. Це можуть бути незначні або великі ушкодження, двосторонні або односторонні.
Гемофтальм

Симптоми і діагностика

Щоб виявити крововилив, часто досить поглянути на білки очей. На них з'являються червоні плями. Якщо крововилив стався в склеру, людина не відчуває дискомфорту. Ретинальні гематоми теж не завдають болю, але зрідка можуть виникати чорні цятки перед очима, контури предметів стають розмитими.

Крім крові на очних білках, може з'являтися відчуття чужорідного тіла в оці, яке поступово проходить. При гіфемі виникає затуманення зору, підвищена світлочутливість.

При гемофтальмі симптоматика більш виражена. Пацієнт бачить перед очима темні плями, спалахи, мушки і цятки. Вранці зір погіршується, оскільки частинки крові переміщаються і рівномірно розподіляються по склоподібному тілу.

Якщо виділилася велика кількість крові, відбувається екзофтальм. Очне яблуко зміщується вперед, кров'янисті виділення надходять з-під нижньої повіки.

Крововилив в око: лікування

Лікування крововиливу переважно медикаментозне. Призначаються препарати, що знижують ВГД, що звужують судини і розсмоктують тромби. При пошкодженні зовнішньої судини можна ввести краплі зі штучною сльозою.

Призначати судинозвужувальні медикаменти повинен тільки лікар офтальмолог. Самостійне їх застосування може призвести до негативних наслідків або затруднити діагностику.

Після травми пацієнт зобов'язаний дотримуватися постільного режиму. Якщо причиною крововиливу стало перенапруження органів зору, потрібно тимчасово обмежити навантаження на очі.

При діагностуванні ендокринних, судинних захворювань необхідно зайнятися їх лікуванням. Діабет, гіпертензія, атеросклероз — причина регулярних крововиливів і ризику втрати зору.

При великих гематомах, що проникають, травмах показано оперативне лікування. В якості ефективних методів пропонуються лазерна коагуляція і вітректомія. Процедура із застосуванням лазера високоефективна і безболісна. Під впливом високих температур судини запаюються, що запобігає відшаруванні сітківки ока.

При виборі методу лікування варто довіритися досвідченому лікарю офтальмологу. Кваліфіковані фахівці працюють в медичному Oculus https://oculus.lviv.ua/ у Львові. Звертайтесь!
 
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред AOinform

21.10.2021 в 13:42 797 Здоровье
5.0 // 1
Сегодня читают
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.