Ольга Чубенко з Jobian розповіла про виступи на міжнародних конкурсах

AOinformСтатьи 30.11.2021 в 19:093320
Ольга Чубенко з Jobian розповіла про виступи на міжнародних конкурсах
© Jobian
Засновниця Jobian Ольга Чубенко, ділиться досвідом щодо того, на що саме потрібно звертати увагу під час проведення презентації свого проекту.
Ольга Чубенко, засновниця компанії Jobian, спеціалізація якої полягає у пошуку офіційної роботи за кордоном, розповіла про свій досвід у підготовці до виступу на різноманітних міжнародних конкурсах.

Сучасна бізнес-сфера диктує особливі вимоги при залученні коштів у проект, і при цьому, немає зовсім ніякої різниці, чи йдеться про стартапера початківця, або ж про керівника великої корпорації. Водночас, один із найефективніших способів, що підходять для того, щоб знайти нових клієнтів — це участь у міжнародних конкурсах, де можна знайти інвесторів під свій проект як серед членів журі, так і серед глядачів, які відвідують захід. Засновниця онлайн-сервісу з пошуку офіційної роботи за кордоном Jobian Ольга Чубенко, яка стала фіналісткою Startup World Cup Ukraine та Seedstars Kyiv 2020/21, ділиться своїм досвідом щодо того, на що саме потрібно звертати увагу під час проведення презентації свого проекту. Зокрема, Ольга Чубенко вважає, що насамперед слід враховувати:
  • тенденції ринку;
  • вподобання цільової аудиторії;
  • соціальну складову під час реалізації проекту;
  • підбір команди для реалізації проекту;
  • бізнес модель;
  • основний біль потенційних клієнтів;
  • сильну ідею проекту;
  • метрики.

Першим важливим кроком при старті нового проекту є вивчення ринку та дослідження наявності потенційної цільової аудиторії, тобто визначення тих людей, які можуть стати майбутніми клієнтами проекту. Для цих цілей проводяться соціальні опитування та фокус-групи, чимало часу приділяється і аналітиці конкурентів.

Після того, як вдасться визначити цільову аудиторію, можна буде зрозуміти, яку проблему вирішуватиме новий проект. В даному випадку, засновниця Jobian Ольга Чубенко зазначає, що особливо часто буває складно знайти основний довгостроковий біль та виділити його серед тимчасових проблем.

Важливі складові будь-якої бізнес ідеї на думку засновниці Jobian

Крім цього, як зазначає Ольга Чубенко, важливо також і те, що інвестори звертають увагу на фундамент проекту, тобто на його бізнес-стратегію, а тому слід приділити максимум уваги цьому питанню, залучаючи до цієї справи профільних фахівців. У той же час, не варто ставити надто високі цілі для проекту, а також використовувати складні формулювання.

Окрім важливості складання бізнес-стратегії, не менш важливим моментом є підбір команди професіоналів, яка і реалізовуватиме проект. Саме команда — головна складова успішності майбутнього проекту, адже довіра надається саме тим людям, які можуть створити та розвинути успішну ідею.

У сучасних реаліях також не варто нехтувати соціальною складовою бізнесу. Засновниця Джобіан (Jobian) Ольга Чубенко рекомендує завжди замислюватися про соціальний вплив будь-якого проекту, який так чи інакше робитиме світ краще. Ще однією важливою складовою є метрики, тобто ті показники, які можуть бути інструментами унікальної ефективності, що вимагають прискіпливості та глибинного розуміння всіх процесів. Ольга Чубенко виділила п'ять основних:
  1. MRR (monthly recurring revenue) — для продуктів, які працюють за моделлю передплати.
  2. BURN RATE — швидкість втрати коштів.
  3. CAC (customer acquisition cost) — вартість залучення клієнта.
  4. LTV (lifetime value) — прибуток від одного клієнта весь час.
  5. CHURN — відсоток клієнтів, які більше не купують продукт.
Після ретельної підготовки необхідно правильно визначити ті конкурси та події, де можуть бути присутні потенційні інвестори та однодумці. Склавши відповідний календар, необхідно ретельно вивчити умови виступів, а також намагатися взяти участь у настановних сесіях.

Засновниця Jobian (Джобіан) Ольга Чубенко також радить проаналізувати переможців заходів, що дасть платформу для підготовки успішної промови. При розробці плану виступу необхідно враховувати такі нюанси, як таймінг, структуру майбутнього виступу, візуальний супровід, техпідтримку та наявність особливої ​​«родзинки», що змусить всіх присутніх уважно слухати виступ та, за підсумком, інвестувати в проект.
 
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред AOinform

30.11.2021 в 19:09 332 Статьи
0.0
Сегодня читают
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.