Спільні зусилля для подолання наслідків корона кризи та дії української влади

AOinformПолитика 18.09.2020 в 20:094810
Спільні зусилля для подолання наслідків корона кризи та дії української влади
Іллюстрація / Фото: з відкритих джерел
Як влада збирається забезпечити баланс між доходами та витратами в період пандемії?
Наслідки коронакризи ми відчуватимемо і долатимемо ще довго. Однак вже сьогодні країни об’єднались, щоб надавати один одному необхідну допомогу. Оскільки такі країни, як Україна, в економіці котрих немає стабільності, найважче переживають ситуацію, то Європейський Союз простягнув руку допомоги для підтримки економіки нашої країни. Загальний об’єм кредитного фінансування складає один і два млрд. євро. Проте ці гроші направлені не лише на боротьбу з пандемією, а й на проведення реформ в державному секторі.

Серед основних вимог від ЄС ми бачимо конкуренцію на газовому ринку, судову реформу, покращення ділового клімату, підвищення рівня управління державними підприємствами.

В цьому аспекті хотілось би згадати і ситуацію з державним бюджетом України. А ситуація викликає стурбованість. Так, Державна казначейська служба нашої країни повідомляє про те, що в період січень-серпень 2020 поступлень в бюджет є на 3,8 % меньше (а це 20 млрд. грн.), ніж було заплановано. Також повідомляється, що Держбюджет на цей період виконаний з дефіцитом більше 51 млрд. грн., а на наступний рік держбюджет буде включати дефіцит на рівні 6% ВВП. Що стосується наступних років, то прогнозовано на 2022 дефіцит 4,5 %, на 2023 — 3%. Поки бюджет на 2021 рік не затверджений, але він викликає стурбованість.

Тож виникає питання, як влада збирається забезпечити баланс між доходами та витратами. І тут варто стежити за діями президента та влади.

А вони є досить неоднозначними. Так, президента Зеленського критикують за наміри приватизувати такий стратегічний об’єкт як «Укрпошта». Та, в свою чергу, робить все можливе для монополізації ринку міжнародних транспортних перевезень. Така практика явно не є прикладом руху до норм Європейського Союзу, а швидше показує, як працюють подібні підприємства у Росії, Білорусі та Казахстані. Тож виникає питання — в, якому напрямку ми рухаємось?
компанія Укрпошта

Зі слів керівника однієї з популярних транспортних служб України, який побажав залишитись анонімним, подібні дії «Укрпошти» шкодять репутації президента. В контексті цієї статті ще варто згадати одного с співвласників другої масштабної транспортної компанії «Нової пошти» В’ячеслава Климова, який був в передвиборчій команді президента. Тож по цій темі зараз є багато спірних питань та думок.


Отож, яким буде рішення ми побачимо згодом. Чи вибере влада рух до співробітництва з ЄС? Стежимо за новинами.
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред AOinform

18.09.2020 в 20:09 481 Политика
0.0
Сегодня читают
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.