Чемпіонат світу 2022: нові технології на службі футболу

AOinformСпорт 01.02.2023 в 22:1810260
Чемпіонат світу 2022: нові технології на службі футболу
Ілюстрація / Світлина: з відритих джерел
Нові технології, використані на ЧМ-2022, покращать футбол, мінімізуючи відсоток драматичних помилок, та стануть запорукою нової футбольної ери.

Розіграш Кубка світу в Катарі, що пройшов минулого року, окрім маси скандалів, подарував нам кілька нововведень. Серед них і новий додаток для смартфонів, що дозволяє гравцям детально відстежувати свої ігрові показники та технології, які допомагають насолоджуватися футболом людям з проблемним зором, сенсорні кімнати, системи охолодження стадіонів тощо. Всі вони дуже цікаві та заслуговують на увагу вболівальників. Але в цій статті ми розглянемо два основні нововведення щодо безпосередньо гри на полі. 

SAOT

ФІФА презентувало новітню модернізацію технології з автоматичного визначення голів та офсайдів. Вона заснована на системі камер, які до міліметрів відстежуватимуть рухи гравців, що дозволить навіть поставити ставку на футбол, оперуючі більш точними даними щодо гри.

Це вже третій ЧС, де використовуються такі системи стеження. А все почалося у 2010 році з сумного епізоду для збірної Англії, коли чистий гол Френка Лемпарда у ворота збірної Бразилії не був зарахований арбітром (м'яч тоді перетнув лінію воріт). Над розвитком системи безпосередню участь брав колишній арбітр ФІФА П'єрлуджі Колліна, який заявив, що поки що межа досконалості таких технологій не досягнута.

Таким чином на кожному стадіоні ЧС було встановлено систему з 12 камер, яка 50 разів на секунду відстежувала 29 областей на тілі кожного гравця, що давало максимально можливу деталізацію даних на сьогоднішній день.

Чемпіонат світу 2022: нові технології на службі футболу

Інноваційний футбольний м'яч

Al Rihla — це назва футбольного м'яча, який використовувався на ЧС у Катарі та є справжнім кроком у майбутнє у світі футболу. У середину цього м'яча німецькі розробники, які створювали його концепт у колаборації з Adidas, розмістили унікальну систему підвіски. Вона містить інерційний обчислювач руху, який з таймінгом в 500 разів на секунду і частотою в 500 Гц зчитує будь-який дотик. Цей датчик живиться акумулятором і допомагає створити фактично повну картину всіх елементів руху м'яча.

Завдяки цим даним фахівці тепер мають можливість виявляти кожен нечіткий дотик до м'яча, що у свою чергу, у позитивному ключі впливає на оперативність і точність прийняття рішення в спірних ігрових моментах.

За словами доктора Максиміліана Шмідта, який обіймає посаду спортивного директора KINEXON, такі технології лише покращать футбол, мінімізуючи відсоток драматичних помилок, та стануть запорукою нової футбольної ери, свідками якої пощастило стати всім нам.

Аватар Nikolis Николай Лисов / Nikolis
Журналист AOinform

01.02.2023 в 22:18 1026 Спорт
4.0 // 5
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.