Чи захищені Ви від вірусу кору?

AOinformЗдоровье 27.09.2023 в 12:586840
Чи захищені Ви від вірусу кору?
Ілюстрація / Світлина: з відритих джерел
Від цієї хвороби немає ані ліків, ані жодних інших засобів профілактики. Необхідно вчасно дбати про свою імунізацію.

Днями Міністерство охорони здоров'я повідомило, що в Україні вже фіксуються випадки кору. Видання dailylviv.com нагадує дані BBC за 2019 р., коли наша країна стала “столицею кору в Європі”. Сьогодні вчасна вакцинація залишається єдиним способом реального захисту, адже ліків проти кору не існує. 

Кір — це гостре вірусне захворювання, що супроводжується запаленням верхніх дихальних шляхів, висипом і поширенням вірусних токсинів по всьому організму. Інфекція є надзвичайно заразною — з 10 невакцинованих і без імунітету осіб, які контактували з хворим на кір, 9 осіб також захворіють. У зоні ризику — всі невакциновані діти й дорослі.

Важливо! Хибною є думка, що на кір хворіють тільки діти. А у разі розвитку ускладнень, хвороба може призвести до пневмонії, вушної інфекції, енцефаліту, який може закінчитися інвалідністю або навіть смертю. 

Багато людей хворіють на кір у дитинстві, а після перенесеного захворювання набувають стійкого “довічного” імунітету. Повторне зараження відбувається вкрай рідко. Але також багатьом достеменно невідомо, чи було це захворювання у них, чи вакцинували їх. Саме для таких випадків в медичних лабораторіях проводять аналіз на антитіла IgG до вірусу кору, який визначає наявність імунітету до цього захворювання. Якщо антитіл IgG не виявлено — це значить, що імунітету немає і необхідно вчасно зробити щеплення, щоб усунути ризик інфікування. 

кір

Результати дослідження можуть бути:

  • менш ніж 0,8 — тест негативний. Антитіла IgG не виявляються, коли пацієнт здоровий, неефективно вакцинований, не має імунітету чи він слабкий, або ж від початку захворювання пройшло менше ніж 2 тижні часу для вироблення організмом антитіл IgG;
  • понад 1,2 — позитивний результат, антитіла IgG до вірусу кору виявлені, тобто є поточна чи перенесена раніше інфекція або успішна вакцинація проти неї;
  • результати від 0,8 до 1,2 вимагають додаткових досліджень.

До речі, захворіти також можуть ті, кому вводили вакцину, яка зберігалася у неналежний спосіб і втратила свої властивості. Крім того, деякі відомості у довідках про щеплення можуть не відповідати дійсності. Також жодна вакцина не може дати 100% захисту — є приблизно 3% людей, у яких не формується імунітет після вакцинації.

Зверніть увагу! Планове щеплення від кору дітям роблять двічі — на 1 році життя і в 6 років. Якщо дитина пропустила навіть одну вакцинацію, потрібно якомога швидше її зробити, але обов’язково після консультації з лікарем. 

Невакцинованим дорослим треба також отримати щонайменше одне щеплення. Проте лікарі стверджують, що краще зробити два щеплення з інтервалом від місяця. 

Жінкам, які планують вагітність, краще перевірятися й (за потреби) вакцинуватися заздалегідь. Кір є вкрай небезпечним для вагітних, оскільки може бути причиною викидня або передчасних пологів.

Від цієї хвороби немає ані ліків, ані жодних інших засобів профілактики. Варто пам’ятати, що вакцинація, як і будь-які ліки, несе ризик розвитку побічних реакцій, але ймовірність їх виникнення незрівнянно нижча за розвиток ускладнень від вірусу кору. Саме тому необхідно вчасно дбати про свою імунізацію.

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред AOinform

27.09.2023 в 12:58 684 Здоровье
5.0 // 1
Сегодня читают
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.