Вторинна катаракта після заміни кришталика

AOinformСтатьи 25.10.2021 в 07:035530
Вторинна катаракта після заміни кришталика
Иллюстрация / Фото: из открытых источников
Ускладнення частіше буває у молодих пацієнтів. Вторинна катаракта вимагає відвідування офтальмолога, який буде проводити обстеження.
Близько 20-35% пацієнтів, які перенесли операцію по заміні кришталика ока https://lvivmedicalcenter.com/blog/zminy-v-prozorosti-kryshtalyka/, через 6-18 місяців після операції можуть зіткнутися з вторинною катарактою. Вона також вимагає лікування і звернення до лікаря.

Вторинна катаракта після заміни хрусталика

Дане ускладнення частіше буває у молодих пацієнтів. Вторинна катаракта нерідко розвивається у дітей, які перенесли операції з видалення вродженої катаракти. У пацієнтів похилого віку після операції може спостерігатися фіброз задньої капсули кришталика, але саме вторинна катаракта спостерігається в основному у більш молодих. Що вона собою являє?

Під катарактою розуміється ураження, що відбувається в оптичній системі ока, при якому кришталик стає каламутним. При операції кришталик віддаляється і заміняється на штучний. Сам кришталик в оці розташовується в спеціальному капсульному мішку, передня стінка якого розрізається при операційному втручанні для вилучення помутнілого кришталика. Задню стінку не зачіпають, так як вона забезпечує стабілізацію положення штучного кришталика в оці в перші місяці після операції. Вторинна катаракта є зміни, що відбуваються з боку задньої капсули, в тому числі її помутніння і фіброзування.

Ця поразка може статися в трьох формах:
  • Фіброзної — розростаються сполучнотканинні елементи;
  • Проліферативної — поява специфічних клітин, які є показником тривалості процесу;
  • Потовщення капсули — єдина з форм, що не викликає неприємних відчуттів.
Певні причини появи вторинної катаракти встановити неможливо. Немає жодного фахівця, який може гарантувати появу симптомів зміни кришталика після операції або в відновлювальний період.

Одним з перших симптомів, що свідчать про можливу появу повторної катаракти може стати погіршення зору після операції. Розвиток і поява цієї хвороби може відбувається по-різному. Так, у кого-то вона виникає досить швидко, а в інших може розвиватися протягом кількох років. У більшості випадків перші симптоми з'являються мінімум через три місяці після операції.

Як діагностується?

Вторинна катаракта вимагає відвідування офтальмолога, який буде проводити обстеження. В першу чергу вимірюється гострота зору і визначаються межі і ділянки, в яких поля зору випадають.

Далі проводиться біомікроскопія — процедура огляду щілинною лампою. Під час неї визначається структура очі, є можливість виявити місце розташування патологічного вогнища, а також визначити його розмір і параметри. Додатково лікар може призначити оптичну когерентну томографію при наявності підозри на набряк.

Вторинна катаракта може розвиватися через наявність у людини захворювань внутрішніх органів. Потрібно перш за все вилікувати їх, або досягти значення показників, близьких до норми.
катаракта

Як лікується?

Вторинна катаракта після заміни хрусталікаВторічная катаракта вимагає обов'язкового лікування, так як, в іншому випадку, може розвинутися повна або часткова сліпота. Найкращим варіантів лікування є лазерна дісцізія. Вона широко застосовується в офтальмології, проводиться швидко і не вимагає госпіталізації.

Дана процедура проводиться наступним чином:
  • Для початку в око капають мідріатики для того, щоб розширити зіницю;
  • Далі, за допомогою лазера створюється невеликий отвір;
  • Потім виконується фотодеструкція (руйнування) змінених тканин.

Лазерне видалення повторної катаракти є малотравматичним, так як не вимагає введення інструментів в око. Майже 100% пацієнтів відзначають значне поліпшення зору після процедури. Однак, такий метод має деякі протипоказання, серед яких наявність рубців, набряку рогової оболонки, патології очного дна, запальні процеси.

Якщо у пацієнта є симптоми, при яких лазер протипоказаний, використовується хірургічне втручання. Така процедура носить назву капсулотомія і проводиться досить рідко, так як після неї великий ризик занесення інфекції, появи ускладнення і, крім того, необхідний довгий період відновлення.

У зв'язку з цим, лазерна капсулотомія виявляєте найбільш вдалим варіантом. У більшості пацієнтів відзначається поліпшення зору вже на початку періоду відновлення. Можуть турбувати з'являються яскраві спалахи і плаваючі плями перед очима, але після відновлення прооперованого ока вони зникнуть.

Відновлювальний період

Для того, щоб реабілітація пройшла максимально швидко, а ефект зберігся надовго, необхідно виконувати деякі рекомендації:
  • Використовувати сонцезахисні окуляри;
  • Протягом 2-3х тижнів не робити макіяж очей;
  • Закапувати очі краплями, які пропише лікар.
Також рекомендується регулярно перевірятися у офтальмолога (не рідше 1 разу на рік).
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред AOinform

25.10.2021 в 07:03 553 Статьи
5.0 // 1
Комментариев: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.